Sockor från tån och uppåt

Börja med att ta två strumpstickor i den storlek du tänker sticka med och garnet du tänker använda. Lägg upp ett lagom antal maskor som du tycker passar för din strumpas bredd i tån.

 

I detta exempel använder jag ett vanligt strumpgarn typ Regia eller Opal eller liknande, stickor 2,5 mm och stickar en damstrumpa med 54 maskor.

 

Tån

Lägg upp 18 maskor på två stickor på det sättet som visas på bilderna.

Börja med att hålla garnet runt tummen och pekfingret så som man brukar när man gör en vanlig uppläggning med en lång garnända hängande. Men lägg garnet tvärtom än du brukar så att garnnystanet finns i änden på den tråden som går runt tummen. Tag de två strumpstickorna och håll dem tillsammans och lägg dem så att de ligger utmed din tumme på vänsterhanden. Spetsarna på stickorna är nu i höjd med tumnageln. Stick in den högra stickan under tråden som löper mellan tummen och pekfingret. Vrid stickorna runt så att spetsarna på stickorna pekar mot handflatan på vänster hand. Nu har vi fått en maska på ena stickan.

 

 

Nästa maska får vi genom att lägga tråden som ligger över pekfingret runt den andra stickan. Nästa maska hämtas från tråden som ligger runt tummen. På detta vis hämtar vi en maska till stickan från den tråd som är längst bort från stickan. Fortsätt så tills det finns 9 maskor på vardera sticka – 18 maskor totalt. Håll i garnet så att det blir rätt små tajta maskor, det ska inte vara stora öglor i tån.

 

 

 

Här finns nu 9 maskor på vardera stickan.

 

 

Börja sticka på den ena stickan, sticka vanliga räta maskor. Det kan vara lite trångt i början, vicka lite på stickorna så att de inte ligger parallellt då är det lättare att göra första varvet. När första stickan är gjord så vänd arbetet och fortsätt sticka maskorna i bakre maskbågen på den andra stickan. Om man glömmer att sticka i bakre maskbågen så får man vridna maskor. Detta gäller bara detta första varv på sticka nummer två så det är ju inte hela världen om man glömmer det. Hur många kommer att ligga på golvet ock kolla om ni har vridna maskor i tån på era sockor??

 

Nu har vi gjort första varvet och då börjar ökningarna. Här kan det vara bra att dela maskorna på fyra stickor.

 

Varv 2: Sticka en maska, öka en maska genom att ta upp tråden mellan första och andra maskan och sticka den vridet, sticka resten av maskorna på sticka 1. Sticka tills det är en maska kvar på sticka 2, öka en maska, sticka en. Sticka en maska på sticka 3, öka en maska, sticka resten av maskorna på sticka 3. Sticka tills det är en maska kvar på sticka 4, öka en, sticka en.

 

Varv 3: Sticka alla maskor utan ökningar.

Upprepa dessa två varv tills du fått en lagom stor bredd på strumpan eller som i detta exempel 54 maskor.

 

Sticka rakt tills strumpan är ca 7,5 centimeter kortaren än den ska vara. (Alltså 7,5 centimeter kortare än foten är)

 

Kilen

Nästa varv görs kilen med start på sticka 3. Sticka en maska, öka en maska, sticka till slutet av sticka 3; sticka fram till sista maskan på sticka 4, öka en maska, sticka en maska. Nu har vi ökat varvet med två maskor.

Nästa varv stickas utan ökningar.

Upprepa dessa två varv ytterligare 9 gånger. Det finns då 74 maskor på stickorna och det är tid för hälen att stickas.

 

Hälen

Sticka maskorna på stickorna 1 och 2. Hälen stickas på stickorna tre och fyra.

 

Varv 1: (rätsidan) Sticka 31 maskor, öka en maska, sticka en, lägg garnet runt nästa maska genom att lägga garnet som om en avig maska skulle stickas, lyft över maskan på höger sticka, vänd på arbetet och låt garnet gå runt maskan (vid maskans bas eller rot eller fot eller vad man nu kan kalla en maskas nederdel) vid vändningen.

 

Varv 2: (avigsidan) Lyft första maskan (den som har garn runt sig), sticka 17 aviga, öka en maska avigt, sticka en avig, lägg garnet som om nästa maska skulle stickas rät, vänd och låt garnet ligga runt maskan.

 

Varv 3: Lyft första maskan, sticka 15 maskor rätt, öka en maska, sticka en rät, vänd med garnet runt nästa maska.

 

Varv 4: Lyft första maskan, sticka 13 aviga maskor, öka en avigt, sticka en avig, vänd med garnet runt nästa maska.

 

Varv 5: Lyft första maskan, sticka 11 räta, öka en maska, sticka en rät, vänd med garnet runt nästa maska.

 

Varv 6: Lyft första maskan, sticka 9 aviga, öka en avigt, sticka en avig, vänd med garnet runt nästa maska.

 

Varv 7: Lyft första maskan, sticka 7 räta, öka en maska, sticka en rät, vänd med garnet runt nästa maska.

 

Varv 8: Lyft första maskan, sticka 5 aviga, öka en avigt, sticka en avig, vänd med garnet runt nästa maska. Nu har varvet 82 maskor.

 

Sticka ett varv runt alla maskorna på stickorna och avsluta mellan sticka tre och fyra. När du kommer till en maska som har garn runt sig så plockas det garnet upp på stickan och stickas tillsammans med maskan som hade garnet runt sig.

 

Hällappen

Sticka nu på sticka nummer fyra sticka tills 15 maskor återstår på sticka 4, sticka ihop två maskor genom bakre maskbågarna, vänd (utan att lägga något garn runt maskan).


Nästa varv: (avigsidan) Lyft en maska, sticka 25 aviga, sticka ihop två maskor avigt, vänd på arbetet.

Nästa varv: (rätsidan) [Lyft en maska, sticka en rät] 13 gånger, sticka ihop två maskor genom bakre maskbågarna, vänd.

Upprepa dessa två varv 12 ytterligare gånger, och vänd inte sista gången. Du är vid slutet av sticka 4. 55 maskor återstår. På nästa varv minskas en ytterligare genom att sticka ihop två maskor i början av sticka 3. 54 maskor återstår. Dessa stickas i resårstickning till önskad längd på skaften. Maska av alla maskor mycket löst. Det får gärna se lite för löst ut, det syns inte när strumpan används, det är bättre än att det blir för lite garn i avmaskningsvarvet.